Tuesday, February 09, 2010

MusicDNA Update

από τον Άκη Έβενη

Επανερχόμαστε στο θέμα για περισσότερη ενημέρωση σας γιατί, προφανώς, δεν έχουμε αποκτήσει τεχνολογική διαίσθηση τέτοια, ώστε να ενεργοποιείται η περιέργεια μας αυτόματα για περισσότερη αναζήτηση των πληροφοριών των νέων επιτευγμάτων που ακόμα είναι στα σκαριά. Μόλις συνειδητοποιήσουμε την ύπαρξη του νέου επιτεύγματος θα αρχίσουμε τις κινήσεις πανικού για το πώς θα μεθοδεύσουμε τη δική μας συμμετοχή σε αυτό.
Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του MusicDNA -αντικαταστάτη του mp3- η διεθνής ειδησεογραφία πήρε φωτιά προκειμένου το κοινό να ενημερωθεί και να προετοιμασθούν οι ενδιαφερόμενοι γι αυτό που έρχεται. Στη χώρα μας, με εξαίρεση την μεταφορά της είδησης στα ψιλά, ουδεμία δημοσίευση ασχολήθηκε περαιτέρω με το ζήτημα, δεδομένου ότι η νέα ψηφιακή μορφή μουσικού αρχείου, αφορά κάθε εμπλεκόμενο με τη παραγωγή και εκμετάλλευση ηχογραφημάτων.

Εν όψει της έκδοσης beta, του MusicDNA, η οποία αναμένεται από μέρα σε μέρα και της ολοκληρωμένης μορφής του στα μέσα του καλοκαιριού, σας παρουσιάζουμε σήμερα, σε κατηγορίες, τη λειτουργία του επερχόμενου ψηφιακού αρχείου ηχογραφημάτων.

MusicDNΑ Live: Εντοπίζει, οργανώνει κι εμπλουτίζει τα μουσικά αρχεία οδηγώντας τους χρήστες να επιλέξουν την αναβάθμιση του αρχείου μέσα από online πωλητήρια.
MusicDNA Service: Ο κόμβος διακίνησης και εμπλουτισμού των αρχείων.



MusicDNA Player: Αντιπροσωπεύει την επόμενη γενεά των ψηφιακών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής, παρέχοντας πλήρως συγχρονισμένη οριζόντια πρόσβαση στα αρχεία μουσικής.

Επίσης, ενσωματώνει μια λειτουργία προκειμένου να αναβαθμίσουν οι χρήστες τα υπάρχοντα αρχεία Mp3 σε MusicDNA, μέσα από ενεργοποιημένες βιβλιοθήκες και παρέχει ένα SDK για προγραμματιστές προκειμένου να δημιουργήσουν νέες συναρπαστικές εφαρμογές.

MusicDNA Search: είναι μια «διαισθητική» και φιλική προς το χρήστη μηχανή αναζήτησης μουσικών αρχείων με σκοπό την εύκολη πρόσβαση για διερεύνηση αρχείων σε τεράστιες βιβλιοθήκες μουσικής. Προσφέρει μια εντελώς νέα και διευρυμένη εμπειρία αναζήτησης μουσικών αρχείων και πληροφοριών, στους μουσικόφιλους. Παραλλήλως, είναι ένα αναγκαίο εργαλείο μουσικής αναζήτησης για ψηφιακά μουσικά καταστήματα και online εμπόρους λιανικής πώλησης μουσικής, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας του πελάτη και την αύξηση των εσόδων. Η λειτουργία αυτή αφορά κυρίως περιεχόμενα πληροφοριών τα οποία ήταν για χρόνια σε αδράνεια και πίσω από τους τυπικούς καταλόγους των εταιρειών παραγωγής ηχογραφημάτων.

Στις προηγμένες δυνατότητες αναζήτησης επιτρέπει στο χρήστη να βρει μουσική ανάλογα με τη διάθεσή του, ένα παρόμοιο τραγούδι, καλλιτέχνη, άλμπουμ με εκτεταμένες τις παραμέτρους μουσικής, όπως η πυκνότητα του ήχου, το χρώμα ή το επίπεδο ενέργειας του και μπορεί να μας συστήσει μουσικά θέματα ή τραγούδια, τα οποία δεν ακούσαμε ποτέ. Να τονίσουμε ότι, όλη η διαδικασία αυτή είναι πλήρως αυτοματοποιημένη.

MusicDNA Box: είναι μια έξυπνη επέκταση των μέσων ενημέρωσης και αφορά το πρότυπο κωδικοποίησης των ηχογραφημάτων. Συνδυάζει ανάλυση του ήχου, εγγραφή μεταδεδομένων στοιχείων, εμπλουτισμό με οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο, φωτογραφίες, στίχους, συνεντεύξεις, αναφορές σχετικές με το ηχογράφημα σε blogs κ.λ.π.) και όλα αυτά σε ένα ενιαίο αρχείο. Όλες οι πληροφορίες ενημερώνονται δυναμικά κάθε φορά που ο χρήστης είναι συνδεδεμένος με το διαδίκτυο και μπορούν να μεταφερθούν σε συσκευές δίχως απώλεια δεδομένων.

To MusicDNA ™ Box βασίζεται σε ανοικτά πρότυπα MPEG-7 και XML, είναι αγνωστικιστής (ο όρος είναι απολύτως δόκιμος) πλατφόρμας, πλήρως συμβατής με τα παλιά πρότυπα τα οποία μπορεί και ενσωματώνει στο νέας μορφής ψηφιακό αρχείο. Οι πληροφορίες μεταδεδομένων εκτείνονται έως τα 32GB και είναι πλήρως συγχρονισμένες με το συνημμένο κώδικα του ήχου. Επιπροσθέτως, παρέχει εργαλεία επεξεργασίας ήχου και διαμόρφωσης έξυπνων playlist.

Εν ολίγοις, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες κοινές ψηφιακές μορφές και ανοίγει στα μέσα ενημέρωσης νέες ευκαιρίες για την δημιουργία πρόσθετων εσόδων. Ωστόσο, οι χρήστες θα κρίνουν την τύχη του νέου αρχείου ψηφιακής αποθήκευσης περιεχομένου.

No comments: