Tuesday, February 02, 2010

Imagine...

Τα είπαν όλα!

Una gionata perfetta

Buon giorno :-)

Monday, February 01, 2010

MusicDNA

Η ετήσια συνάντηση των μουσικών και των δισκογραφικών εταιρειών, το γνωστό στο χώρο MIDEM πραγματοποιήθηκε και φέτος στις Κάννες.
Όσοι δεν είχαμε την τύχη, ή/και τα λεφτά, να παραβρεθούμε και να νιώσουμε από κοντά το beat της φετινής διοργάνωσης παρακολουθήσαμε τα δρώμενα διαδικτυακώς.
Εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση ενός νέου μουσικού format του Music DNA, το οποίο, προς απογοήτευση των γενετιστών, θα επανακωδικοποιήσει τα μουσικά αρχεία στη ψηφιακή τους μορφή σε πολυμεσικές εφαρμογές μεταδεδομένων.
Για να μην τα πολυλογώ, αφήνω να διαβάσετε την είδηση και το σχόλιο του Άκη Έβενη, όπως μου το έστειλε προς ανάρτηση (ναι, δεχόμαστε και συμμετοχές!)
Υ.Γ. Ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση της ανάρτησης.



Η Είδηση και το Σχόλιο

MusicDNA


Νορβηγοί πρωτοπόροι του Mp3 αποκαλύπτουν νέο κεφάλαιο στην ψηφιακή μουσική
Άκης Έβενης 28/01/2010
Νορβηγοί πρωτοπόροι στην ανάπτυξη του πρώτου Mp3 player, παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα στις Κάννες της Γαλλίας, μια πρωτοποριακή τεχνολογία -όπως διατείνονται- με στόχο την παροχή νέου περιεχομένου για τους λάτρεις της μουσικής.
Η νέα μορφή ψηφιακού μουσικού αρχείου η οποία αντικαθιστά το Mp3, ονομάζεται MusicDNA και επιτρέπει στους χρήστες να έχουν στη διάθεση τους στοιχεία όπως: στίχοι, βίντεο, φωτογραφίες, τις θέσεις των blog με αναφορές στον καλλιτέχνη καθώς και τις πληροφορίες των ακουστικών ή οπτικοακουστικών παραμετροποιήσεων.
Το MusicDNA, ξεκινά με 14 πεδία περιγραφής στα μεταδεδομένα του. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα πεδία: Key, Mood, Tempo, βαθμός συμπίεσης κ.ά. (φωτο:2)
Η παρουσίαση του πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων του Midem 2010 το οποίο, ως γνωστόν, περιλαμβάνει ένα πλαίσιο εμπορικής έκθεσης μουσικών προϊόντων και διεξαγωγής συνεδρίων με παρουσιάσεις, συζητήσεις, προβληματισμούς και προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας ηχογραφημάτων.

Το νέο μουσικό αρχείο ψηφιακής μορφής, MusicDNA, έχει δημιουργηθεί από την νορβηγική ερευνητική ομάδα του Dagfinn Bach, ο οποίος είναι επικεφαλής της ανάπτυξης των επιχειρήσεων Bach Technology και εργάστηκε για το πρώτο MP3 player, το 1993. Επενδυτής του έργου είναι η ομάδα του Γερμανού ερευνητή Karlheinz Brandenburg, στον οποίο πιστώνεται η εφεύρεση του MP3.
Μιλώντας στο συνέδριο του Midem 2010, ο Bach μετέφερε τη δήλωση που έκανε στο BBC: -“Μπορούμε να παραδώσουμε ένα αρχείο το οποίο παρέχει δυνατότητα άμεσης αναζήτησης και θα μπορεί να αντλεί πληροφορίες έως 32GB, ίσως και παραπάνω, στο ίδιο αρχείο. Τα αρχεία αυτά θα είναι δυναμικά με δυνατότητα αναβάθμισης, έτσι ώστε κάθε φορά που ο χρήστης είναι συνδεδεμένος, το αρχείο αυτό θα ενημερώνεται αυτόματα”.
Ο κ. Brandenburg, διευθυντής του Ινστιτούτου Fraunhofer για τα Ψηφιακά Μέσα Τεχνολογίας της Γερμανίας, δήλωσε τα εξής: - “Νομίζω ότι συγκεντρώνει μια σειρά από ιδέες που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό κυρίως από εμπειρίες των χρηστών του διαδικτύου. Θυμάμαι, πριν από 10 χρόνια, πολλοί άνθρωποι έλεγαν ότι πρέπει να εμπλουτιστούν τα αρχεία με την εμπειρία του χρήστη και τα νόμιμα αγορασμένα αρχεία να δίνουν στους πελάτες κάτι παραπάνω από το μουσικό περιεχόμενο. Πιστεύω, ότι, το MusicDNA σίγουρα είναι ένας καλός τρόπος να κάνουμε την επιθυμία των χρηστών διαδικτύου, πράξη”.
Οι εμπνευστές του MusicDNA, αυτή την άνοιξη, εγκαινιάζουν μια έκδοση beta με τη πλήρη ανάπτυξη του να τεθεί σε κυκλοφορία στο τέλος του καλοκαιριού.
Ήδη, η Βρετανική εταιρεία παραγωγής ηχογραφημάτων Beggars Group κάτω από της οποίας την ετικέτα στεγάζονται καλλιτέχνες όπως οι: Vampire Weekend, MIA και The Strokes, έχει υπογράψει μέχρι στιγμής τη χρήση MusicDNA, όπως επίσης η Αμερικανική εταιρεία Tommy Boy.
Πολύ πιθανό, τα αρχεία MusicDNA, να είναι πιο ακριβά από τα τρέχοντα downloads μουσικής και έρχονται σε ευθύ ανταγωνισμό με το iTunes της Apple LP, η οποία δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα προστιθέμενου περιεχομένου συμπεριλαμβανομένων τραγούδια, στίχους και βίντεο συνεντεύξεις.

Εξ' όσων αντιλαμβανόμαστε, η είδηση αυτή, περισσότερο ευνοεί τη βιομηχανία ηχογραφημάτων και λιγότερο -έως καθόλου- τους πνευματικούς δημιουργούς, καλλιτέχνες εν γένει, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους. Το νέο ψηφιακό μουσικό αρχείο το οποίο θα συγκεντρώνει πλήθος πληροφοριών υπό τον έλεγχο των εταιρειών, ενδεχομένως, να μειώσει -έως και να καταργήσει- τον αριθμό επισκεπτών στις επίσημες ιστοσελίδες των καλλιτεχνών, δεδομένου ότι οι χρήστες θα έχουν όλη την πληροφορία συγκεντρωμένη σε ένα ψηφιακό αρχείο διοχετευμένο από έναν παροχέα ο οποίος παράγει και συλλέγει περιεχόμενο. Από την άλλη μεριά, οι καλλιτέχνες, θα πρέπει να σκεφθούν αν θέλουν να παραμείνουν ή όχι ανεξάρτητοι, λαμβάνοντας υπ' όψη ότι, η τεχνολογία τούς παρέχει πλέον κάθε δυνατότητα, προκειμένου να διακινούν και να διαχέουν το πνευματικό δημιούργημα τους ελεύθερα και με τον τρόπο που εκείνοι θέλουν να ορίζουν την τύχη του, δίχως την εμπλοκή φορέων ενδιάμεσης δέσμευσης.
Όσον αφορά την ποιότητα του μουσικού αρχείου ψηφιακής μορφής, δεν ειπώθηκε κάτι το οποίο να μας βεβαιώνει ότι έγιναν βήματα εξέλιξης προς αυτή τη κατεύθυνση. Αν αυτή η εκδοχή της ψηφιακής τεχνολογίας, δεκαοκτώ χρόνια μετά τη πρώτη παρουσίαση του Mp3 player, διατηρεί τη διαδικασία συμπίεσης του ηχητικού περιεχομένου, τότε, άδικος ο ενθουσιασμός! Φυσικά, ο χρόνος θα δείξει, αν το ψηφιακό αυτό αρχείο βελτιώνει την ποιότητα ακρόασης και επίσης, αν θα διακινείται ελεύθερα και με την βούληση των καλλιτεχνών – δημιουργών.
Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να λάβετε από τη διεύθυνση που σας παραθέτω:
http://www.mic.no/mic.nsf/doc/art2010012514205119694209