Thursday, November 12, 2009

Νέο βραβείο για τον Εξάντα του Γιώργου Αυγερόπουλου στην Πορτογαλία

Να και μια ευχάριστη είδηση


Με το δεύτερο βραβείο, αυτό της «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» (Prémio Educação Ambiental) τιμήθηκε το ντοκιμαντέρ του Εξάντα «Πεθαίνοντας στην Αφθονία», στο φεστιβάλ «Cineeco 2009, XV festival internacional de cinema e video de ambiente» (15ο Διεθνές Φεστιβάλ Οικολογικού Κινηματογράφου και Βίντεο).
Στο φεστιβάλ που διοργανώνεται τα τελευταία 15 χρόνια στην πόλη Seia της Πορτογαλίας, συμμετείχαν 103 δημιουργοί από 26 χώρες του κόσμου. Έχοντας σε πρώτο πλάνο το Περιβάλλον, το σημαντικό αυτό πολιτισμικό γεγονός έχει ως στόχο «να προωθήσει τις αξίες της οικολογικής συνείδησης και του σεβασμού προς τη φύση».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που ο Εξάντας, του Γιώργου Αυγερόπουλου, βραβεύεται στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Το 2008, τα «Ψηφιακά Νεκροταφεία» είχαν αποσπάσει δύο ειδικά βραβεία από την κριτική επιτροπή, το Prémio Resíduos και το Prémio Alerta, αναφερόμενα αντίστοιχα στην οικολογική συνείδηση και την ανθρώπινη επαγρύπνηση μπρος στην καταστροφή του περιβάλλοντος.


Το «Πεθαίνοντας στην Αφθονία», που προβλήθηκε στην ΝΕΤ τον Δεκέμβριο του 2008, αναδεικνύει πως τα «παιχνίδια» των κερδοσκόπων στους χρηματιστηριακούς οργανισμούς, οδήγησαν τον αγροτικό πληθυσμό της Ινδίας από την αφθονία σε διατροφικά προϊόντα, που απλόχερα τους προσέφερε η γη τους, στην ένδεια και τον υποσιτισμό.
Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τον τρόπο που οι πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων ξεγελώντας τους αγρότες, μπορούν να τους οδηγήσουν κατά εκατοντάδες στην αυτοκτονία λόγω χρεών. Η κρίση των τροφίμων στο προσκήνιο, με τις αιτίες και τις άμεσες συνέπειές της.
Περισσότερα για το «Πεθαίνοντας στην Αφθονία» εδώ
Περισσότερα για το «Cineeco 2009» εδώ

No comments: